
SEO eller Sökordsoptimering stod i fokus på vår föreläsning som vi erbjöd via vårt projekt Catalyst. Christoffer Steverin från Digital effekt föreläste och deltagare fanns med på plats på Textile Fashion Center. Nio av tio köpresor börjar med en googling – hamnar du inte i topp tio bland sökresultaten så finns du inte!
Så öppnade Christoffer sitt webbinarium – genom att understryka vikten av att hamna högt i sökresultatet. Och det är själva kärnan i det vi brukar kalla SEO. Den digitala utvecklingen rör sig snabbt och kunskap i den här typer av frågor är verkligen färskvara. Begreppet sökordsoptimering används ofta synonymt med sökmotoroptimering, vilket är en teknik som syftar till att förbättra en webbplatsens synlighet i sökmotorer genom att använda strategier för att få webbplatsen att ranka högre i sökmotorernas resultat.
Begreppet innefattar flera olika metoder som analys, bra struktur på din hemsida, fylla din sida med relevanta länkar, nyckelord och meta-taggar. Genom att använda sökordsoptimering kan du öka din webbplats synlighet på sökmotorer, vilket i sin tur kan leda till fler besökare och potentiellt ökad försäljning eller exponering för det aktuella företaget eller produkten. Fråga är inte OM du behöver synas på Google, utan vad gör du för att finnas där?
Det gäller att din webbplats hamnar högt på rätt sökord när kunder letar efter företag inom din bransch och nisch. Det finns flera olika tekniker du kan använda och eftersom algoritmerna hela tiden förändras så ändras även spelplanen. Sökmotorer som google blir allt bättre på att mäta mänskliga beteenden och det gäller att hela tiden göra förbättringar utifrån hur sidan används. Algoritmerna jobbar även för att filtrera bort överflödigt SEO-innehåll, vilket gör att relevansen i ditt innehåll är viktigare nu än någonsin.
Christoffer återkom många gånger under seminariet till vikten av att mäta och utvärdera dina förändringar och förbättringar. Det är en långsiktig investering att jobba med SEO och det är viktigt att se sin hemsida ur ett utifrån perspektiv. Våga ta in ett par personer utanför verksamheten, låt dem klicka runt på din hemsida och berätta vad de upplever.
Tänk på att du pratar med människor när du tar fram innehåll för din hemsida. Fundera på vilka känslor du kan trigga i beskrivningen av ditt erbjudande. Vad är effekten av den produkt du säljer – berätta om den! Att prata med människor är att tala till deras känslor, då väcks intresse, känsla av att vilja vara med, och köplust.
Det finns olika sätt att utforska vilka sökord din hemsidas användare har nyttjat, Christoffer tog som exempel tjänsten Wincher ett verktyg som visar dina placeringar på Google, sökvolym på Google per månad, vilken sida som plockas upp på vilket sökord och mycket mer. Det är gratis att testa under en kort period och kostar sedan ett par hundra kronor per månad. Du kan även titta på sökningar och trafik på din webbplats med hjälp av tjänster som exempelvis Google Analytics eller Matomo.
Missade du första träffen, vi erbjuder livestreaming den 22 mars på del 2 i ämnet. Hör av dig till anna.sevo@iuc-sjuharad.se om du är intresserad.